Tchán má nejraději řízek jako zákusek. 🥩🍖
Měl v sobotu narozky. 🥳 79.. páni.
Co s teda s touhle kombinací? Naštestí máme zahradní pec. 🔥
Zlehounka se roztopí. Stačí na 110 stupňů.
Potrvá dalších třináct hodin než teplota klesne 📉 někam k 70 stupňům.
Třináct hodin, ve kterých se nám krásně vypotí kus nádherného masa. Tentokrát kus bůčku z místní farmy.
Maso se nasolí, opepří a počesnekuje. Zasype kmínem. Zalije trochou černého piva. Maso jsem ještě obalil shora kusem slaniny. A to je všechno.
Pak už jen pracuje čas.
Všechen tuk se ztratí a prosákne masem. Maso se nepřipaluje, jen se hodně hodně pomalu konfituje. 😛
No, co vám budu povídat. Byl to nejlepší zákusek na oslavě. 🥧🍾


Celý recept je strašně jednoduchý. Je to fakt takové chlapské vaření. Nic, co by zabralo víc než deset minut.
- Pec zlehka roztopíme. Jako obvykle, když pečeme pomalu, chceme teplotu někde kolem 110 stupňů. Nic nemusíme vymetat. Uhlíky pomůžou udržet teplo v peci dýl.
- Bůček podélně nařežeme ze strany, kde má kůži. Nemusí to být moc jemně. Každých pět centimetrů jeden řez. To bohatě stačí. Proříznem ho přes kůži i tuk až k masu.
- Hodně posolíme ze všech stran. Sůl vpracujeme do masa, nezapomeneme ji dostat i do řezů. Opepříme. Očesnekujeme. Kořením nešetříme. Maso to unese.
- Pak bůček hodíme stranou, kde má kůži, na rozpálenou pánev. Kůži trochu zprudka osmahnem. Tři, čtyři minutky.
- Maso dáme do pekáče tak, aby strana s kůží byla dole. Pod maso dáme hrubší plátek slaniny. Horní stranu masa bohatě posypeme kmínem a zakryjeme tenkými plátky slaniny. Polijeme trochou oleje a černým pivem.
- Pekáč dáme do pece. Tak po pěti, možná šest hodinách omrknem. Přelijeme výpekem a trochu piva.
- Až teplota klesne někde k 70 stupňům. Je hotovo. To by mohlo být tak po třinácti hodinách. Zákusek se může servírovat. 😛
Zahradní pec chcete doma na zahradě.
Je to mnohem lepší než gril.
Stavba pece je užasný projekt. A věřte mi, že ji zvládnete postavit sami. Dodám návod i pomoc kdyby bylo třeba. 🤜🤛